Günes Paneli Secimi

  • Evinize kendi özel kullanımınız için veya başka bir proje kapsamında güneş paneli seçerken dikkat edilmesi gereken birçok şey vardır. Konu son zamanlarda gündemde olsa bile ayrıntılı bir bicimde bütün teknik detayları anlamak ve buna göre bir secim yapmak gerçek zordur.

    Bu nedenle, sizlere yardımcı olacağını düşündüğümüz bazı noktaları aşağıda belirttik. Bu makale, yenilenebilir enerji konusu ile ilgilenen ve güneş paneli kurulumu yapmak isteyen buna karşılık konu hakkında gerekli teknik bilgisi olmayan kişilere yardımcı olması amacı ile düzenlenmiştir. 

  • 1.Paramla alabileceğim en ucuz güneş panelini mi seçmem gerekiyor?

    Eğer bu soruya evet en ucuz paneli almak istiyorum seklinde cevap veriyor iseniz bu makalenin diğer kısımlarını okumanıza gerek yok. Bu isi yapan firmaları arayın ve en ucuz olanını secin. Ama bu noktada belirtilmesi gereken önemli bir nokta, ucuz bir urun, gerekli teknik destek ve kurulum gereksinimleri yerine getirilmeden alındığında kısa vadede vasat bir performans sergiler fakat 6 ay sonrasında ya tamamen bozulur ya da elektrik üretme performansında büyük ölçüde düşüş gösterir.

    Yenilenebilir enerji pazarı ve solar paneller ülkemizde çok yeni olduğundan 6 ay sonra urunu aldığınız firma kapanmış veya pazardan çekilmiş olabilir. Bu acıdan solar panel alırken pazarda bilinen markaların distribütörlüğünü yapan ve teknik destek ve bakim hizmetlerini tam olarak yerine getirebilecek bir firma secimi son derece önemlidir. Sadece fiyatına göre yapacağınız secim size uzun vadede zarar olarak dönecektir. Solar panel almadan önce kesinlikle teknik servis ve bakim hizmetlerinin nasıl islediğini ve hangi durumlarda ücretsiz hizmet alabileceğinizi anlayınız.

    2.iyi bir firma şimdiye kadar kaç kurulum yapmış olmalıdır? Güneş enerjisi ile su ısıtan sistemleri satanlar bana yardımcı olabilir mi?

    Öncelikle iyi bir güneş paneli kurulumu yapan firma yüzden fazla kurulum yapmış olmalıdır. Bundan daha da önemlisi kurulumunu yaptığı müşterilerine her turlu teknik destek ve bakımını gerçekleştiriyor olmalıdır. Bu noktada konu ile ilgili yeterli teknik bilgisi ve profesyonel anlayışı olmayan, kendilerini güneş sistemleri uzmanı olarak tanıtan insanlara karsı dikkat edilmelidir. Güneş enerjisi üretmek amacı ile üretilmiş güneş panellerinin montajı, kurulumu , elektrik şebekesine bağlanması ve gerekli ayarların yapılması uzmanlık isteyen ve doğru yapılmadığında sistemin enerji üretimini/performansını düşürebilen bir istir. Bu acıdan güneş enerjisi ile su ısıtan sistemlerden tamamen farklıdır. Bir firmanın güneş enerjisi ile su ısıtan yüzlerce sistem kurulumu yapmış olması onları elektrik enerjisi üreten panellerin kurulumu konusunda uzman yapmaz. Bu anlamda küçük firmaları gözden geçirirken bahsedilen noktalar gözden kaçırılmamalıdır.

    3. Yakınımdaki firmalarla mı çalışmalıyım?

    Solar panellerinizi alacağınız firmayı seçerken size en yakında bulunan ve gerekli yeterliliklere sahip olanı seçmenizde yarar vardır. Solar paneller hassas aletler olduklarından ilk aşamada bazı sorunlarınız veya sorularınız olabilir. Yetkililerin gelip panelleri kurulum alanında görmeleri gerekebilir. Böyle bir durumda yakındaki bir firmanın size ulaşımı ve sorunun çözümü daha kısa zamanda olur. Ama yakında bir firma seçmek için kaliteden odun verilmemelidir.


    4. Güneş Panellerini neye Göre seçeceğim?

    Güneş panellerini seçmek için bazı noktaları gözden geçirmek gerekmektedir. Pazarda birçok farklı özellikte, farklı teknolojide ve farklı markalı panel bulunmaktadır. Bunların ayni panel için fiyatı firmadan firmaya değişmekle birlikte, farklı markaların da kendi aralarında fiyatları çok fark etmektedir. Bu yüzden secim yapmak çok kolay değildir.

    Güneş Panellerinin Fiyatları:

    Bir panelin fiyatı asil olarak gücüne(watt), fiziksel boyutu, markası ve ömrüne Gore(garanti suresine veya sahip olduğu sertifikalara) göre değişir. Bahsettiğimiz gibi sadece fiyatına göre güneş paneli seçmek akıllıca değildir. Aldığınız panel montaj yapacağınız alana uymayabilir, ürünün kanuni yeterlilik anlamında gerekli sertifikaları olmayabilir, size sağlayacağı tasarrufların basta panele ödediğiniz parayı karşılayacak kadar uzun bir garanti suresi olmayabilir. Belirtilen bu son durumda aslında panel alarak zarar edersiniz.

    Güneş panelinin ömrü veya garanti süresi:

    Ürünün ömrü solar panel alırken akılda bulundurulması gereken önemli konulardandır. Örneğin ömrü veya garanti süresi 10 sene olan bir güneş paneli aldığınızda, bu 10 sene içerisinde panelin kendini amorti etmesini beklersiniz. Bununla beraber önemli sistemleri besleyen güneş panellerinin garanti suresi düşük veya kalitesiz ürünleri olması yanlış bir uygulamadır. Kaliteli urun üreten iyi markaların genellikle garanti suresi 20-25 yıldır. İyi marka olarak da SolarFun, Suntech, Sharp veya BP Solar sayılabilir. Bu markaların tümünün garanti sureleri 20 yıl veya daha fazladır.

    Güneş panelinin gücü ve boyutu:

    Urunun Watt cinsinden gücü, fiyatını doğrudan etkileyecektir. Zaten bu yüzden güneş panelleri Watt basına dolar olarak fiyatlandırılır. Bu konuyu biraz daha ayrıntılı anlatmak gerekirse. 100Wattlik bir panel ideal şartlarda saatte 100 Watt elektrik enerjisi üretir. Ayni mantıkla 200Wattlik bir panel de ideal şartlarda saatte 200Watt enerji üretir. Bu iki panel kıyaslanırsa 200Wattlik panelin fiyatının 100Wattligin yaklaşık 2 kati olduğu görülebilir. Yani Watt değeri fiyatı doğrudan etkiler. Bir güneş panelinin Watt değeri onun boyutunu da ayni şekilde doğrudan etkiler. Yani 200Wattlik bir panel 100 Wattlik bir panelden fiziksel olarak daha geniş alan kaplar yani daha büyüktür. Güneş panelinin boyutunu ayni zamanda hangi tur solar hücrelerden yapıldığı da etkiler. Kısaca belirtmek gerekirse düşünülmesi gereken nokta alacağınız güneş panelinin güç değeri sizin enerji ihtiyacınızı karşılamaya yeterli mi ve bu paneli monte edecek yerinizi veya alanınız mevcut mu. Örneğin "thin film" denilen paneller, tek kristal (mono-crystalline) veya çoklu kristal (poly-crystalline) panellere kıyasla çok daha ucuz olmalarına karşılık çatıda çok daha fazla yer kaplarlar. Evinizin panel monte edilmeye müsait yerlerinin durumuna Gore bu seçiminiz de değişecektir.

    Bu noktada solar panelleri oluşturan hücrelerin çeşitlerinden de bahsetmek yararlı olacaktır. Ana olarak 3 çeşit tip solar hücre(solar cell) vardır.

    1. Tek-kristal silikon(Mono-crystalline silicon):
     En yüksek verimde çalışan ve en küçük solar panellerin yapıldığı turdur.
    2. Çoklu-kristal silikon(Poly-crystalline silicon): tek kristal silikondan sonra ikinci en yüksek verim bu türden sağlanır fiyat verimlilik olarak genellikle bu tür seçilir.
    3. thin-film: En az seviyede silikon bu tur panellerde kullanılır. En düşük verim de yine bu tur panellerden elde edilir. Ayrıca bu tur paneller, diğer bahsettiğimiz panellerden iki kat fazla yere ihtiyaç duyarlar. Yani bu tur paneller hem düşük verimlidir hem de çok yer kaplar.

Yenilenebilir Enerji
 
Güneş Enerjisi
 
Rüzgar Enerjisi
 
Jeotermal Enerji
Hidrojen Enerjisi
Biyokütle Enerjisi
Hidroelektrik Güç
Okyanus Enerjisi
YASAL ÇERÇEVE
ENERJİ SÖZLÜĞÜ